Schermafbeelding 2016-06-02 om 17.28.39

Journaliste en schrijfster Maria Genova verdiept zich in de prostitutie en mensenhandel. Ze schreef er meerdere boeken over een geeft lezingen aan politiemannen. “In principe verkracht de klant de vrouw als zij niet volledig vrijwillig werkt. Weinig mannen die dat op hun geweten willen hebben.”

Versie 2

“Tijdens mijn research hebben de trauma’s de meeste indruk op mij gemaakt. Ik dacht altijd dat als een prostituee stopt met werken, dat ze dan gewoon opnieuw begint. Klaar. Maar dat is niet zo. Het werk is lichamelijk en geestelijk zo schadelijk, het lichaam is niet gebouwd om op één dag met zoveel mannen naar bed te gaan. Daarnaast ga je je ontzettend minderwaardig voelen en is er van je zelfvertrouwen niets meer over. Er zijn vrouwen die nooit meer een normale relatie met een man kunnen opbouwen. En dan hebben we het nog niet eens over de psychische klachten en nachtmerries.”

“Ik geloof niet dat er ook maar één vrouw is die op haar achttiende droomde van een baan in de raamprostitutie. Dat ze dan denkt: ‘Joepie, lekker wereldje waarin stinkende mannen na een avondje uit zin hebben in een wip van tien minuten!’. Je moet wel een hele verwrongen gedachtegang hebben wil je daarvan kunnen genieten. Het eerste boek dat ik schreef ging over Anne. Zij kwam naar me toe na een lezing en vertelde haar verhaal. Onder valse beloftes werd ze naar Nederland gelokt. Ze zou in de bloemenhandel gaan werken. Eenmaal in Nederland werd haar paspoort afgepakt. Ze werd bevrijd door de politie, maar toen werd ze verliefd op een man die ook een pooier bleek te zijn en diverse vrouwen uitbuitte. Jaren later ben ik samen met Anne naar de rechtszaak tegen haar ex gegaan

“Ze staan achter de ramen te glimlachen, maar ze zijn zo bang om aangifte te doen. Ik geef lezingen aan politiekorpsen om hun de ogen te openen. Door bezuinigingen is er minder capaciteit en moeten agenten keuzes maken. Als slachtoffers geen aangifte doen, laten het erbij. Als de nood hoog is doen ze wel aangifte, is de gedachtegang. Daar wil ik verandering in brengen. Meisjes doen namelijk geen aangifte omdat ze bang zijn. De pooiers maken de meisjes wijs dat de politie corrupt is en klanten maken zichzelf wijs dat de vrouwen er plezier aan beleven omdat ze zelf zo vreselijk goed in bed zijn. Ik heb slachtoffers zo vaak gevraagd waarom ze niet gewoon stopte. Pas na de honderdste keer begreep ik haar angst pas. Angst om dierbaren te verliezen. Pooiers zwaaien met pistolen. Ik heb voor de grap een keer een pistool tegen mijn hoofd gehad. Ik vond het doodeng, moet je nagaan hoe het voelt als de dreiging echt is.”

In Nederland vinden we het normaal dat er dagelijks zoveel vrouwen worden misbruikt. Veel klanten in Nederland hebben echt geen idee dat de vrouwen gedwongen worden. Ze lachen en lokken je naar binnen. Ik kan me goed voorstellen dat je als man het idee krijgt dat ze er voor hun plezier staan. Maar als ze niet naar de klanten lachen en voldoende omzet halen, worden ze aan het einde van de dag gruwelijk door hun pooier mishandeld. Eigenlijk verkracht je een vrouw. Zodra mannen daarachter komen vinden ze het heel erg. Weinig mannen die dat op hun geweten willen hebben, maar er zijn ook mannen die het niets kan schelen.”

Lees hier wat jij kunt doen.


GJPJohn doeRLD2Europese vrouwen in de prostitutie 8883645990_e0ae069c11_b5520836062_a2c5392370_b