Schermafbeelding 2016-06-02 om 17.22.35
“Het heeft iets tragisch. Onder de klanten zitten ook slachtoffers, mensen die niet weten wat ze doen.” Gert-Jan Segers is fractievoorzitter van de Christenunie in de Tweede Kamer en zet zich in voor slachtoffers van mensenhandel en het aanscherpen van de wetten rondom de prostitutie in Nederland.

GJP

“Ik kan me haast niet voorstellen dat klanten van prostituees blij zijn met hun levens en de keuzes die ze daarin gemaakt hebben. Toch maakt het me soms kwaad om klanten te zien die weten wat ze aanrichten en toch naar een prostituee gaan. Het is een mengeling van medelijden en boosheid.”

Wanneer kwam u voor het eerst in aanraking met de misstanden in de prostitutie?
“Ik heb een tijdje in Egypte gestudeerd. Hier kwam ik mensen tegen die als een soort huisslaaf worden gehouden. Meisjes uit Afrika wiens paspoort waren afgenomen en die onder valse voorwendselen zijn gelokt. Het is slavernij, misschien minder zichtbaar dan vroeger, maar even gruwelijk als daarvoor. Ik ontmoette een vrouw in de prostitutie in Ghana. Ik zag dat het licht in haar ogen was uit gegaan, en dat raakte me ontzettend. In een land als Nederland willen we vrijheid. En in naam van die vrijheid ontnemen we de vrijheid van de andere.”

Hoe weet je het verschil tussen gedwongen en vrijwillig?
“Tussen vrijwillig en gedwongen zit een gigantisch grijs gebied. Ik sprak met een Bulgaarse vrouw op de Wallen die in de greep van een pooier zat. Ze was verslaafd en zei dat ze er vrijwillig stond. Haar vriend zorgde namelijk goed voor haar. Terwijl je aan haar situatie, van alle kanten, kon zien dat ze gedwongen werd. Maar ze was er zelf in gaan geloven, dat ze er vrijwillig stond. Op zo’n moment hoop je dat het licht een keer aangaat. Het is echt verschrikkelijk om te zien dat iemand het verhaal is gaan geloven, dat dit normaal is en dat dit haar levensbestemming is. Daarnaast is het raar dat men een enorme scheiding maakt tussen mensenhandel en prostitutie, terwijl dit onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Ik vind het teleurstellend als mensen zeggen dan prostitutie vrijwillig is, dat is gewoon niet waar.”

Klopt het dat de klanten de prostitutie gaande houden?
“Uiteindelijk is het inderdaad de klant die de prostitutie gaande houdt. Zonder klant, geen prostituee. Het is heel raar dat we het zien als een soort natuurverschijnsel. Een toevallige passant die toevallig bij een prostituee beland op de Wallen, of zelfs in afgelegen garageboxen. We kunnen ze niet verantwoordelijk houden, en dat vind ik heel verontwaardigend. Maar pooiers en mensenhandelaren zijn ook verantwoordelijk. Die zouden aangepakt moeten worden. De eerste stap zou het gedeeltelijke strafbaarstelling van klanten zijn. Op 31 mei 2016 heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met de initiatiefwet van ChristenUnie, SP,  en PvdA. Volgens deze wet zijn klanten strafbaar wanneer zij een ernstig vermoeden hebben, of zelfs weten dat ze gebruik maken van een slachtoffer van mensenhandel (gedwongen prostitutie) toen zij gebruikt maakte van haar diensten en hier vervolgens geen melding van maken. ChristenUnie, PvdA, SP, CDA, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren, 50Plus en de leden Kuzu/Özturk stemden voor de wet. PVV, VVD en D66 stemden tegen.

“De volgende stap is een pooierverbod. Sinds 2015 ligt er een initiatiefwet die pooiers achter de tralies moet zetten. De wet maakt iedereen die zonder vergunning geld verdient aan een prostituee strafbaar. De Tweede Kamer moet nog instemmen met deze initiatiefwet.”

“Uiteindelijk is het, denk ik, onvermijdelijk om het Zweedse model te adopteren. In Zweden is prostitutie legaal, maar is iemand die een prostituee bezoekt strafbaar. Steeds meer landen om ons heen zetten de stap naar dit model, als wij achterblijven wordt Nederland uiteindelijk een soort vrijplaats voor mensenhandel en prostitutie. Het is slechts een kwestie van tijd.”

Pooiers doen zich bijna altijd voor als het vriendje, hoe kan een pooierverbod dan effectief zijn?
“Het is inderdaad waar dat het moeilijk is om iemand aan te wijzen, des te belangrijker een goede wetgeving is. Het zou bijvoorbeeld kunnen helpen om af te spreken dat als je geen directe relatie met een prostituee hebt, je geen geld over haar rug mag verdienen. Het is nu niet illegaal om als iemands vriendje geld te verdienen over de rug van je vriendin, daarom kunnen we ze niet oppakken.”

Lees hier wat jij kunt doen.

8883645990_e0ae069c11_b      5520836062_a2c5392370_bVersie 2John doeRLD2Europese vrouwen in de prostitutie

 

 

 

 

 

 

 

Fotograaf: Anne Paul Roukema