Schermafbeelding 2016-06-02 om 17.26.29

Op zijn kleine kantoortje in Amsterdam houdt hij de camera’s in de gaten. Zo kan hij de hele straat zien. Soms loopt hij even heen en weer om te kijken of de meisjes iets nodig hebben. Dan doet hij boodschappen voor ze en belt de politie waar nodig. Hij is raameigenaar en heeft een pand met 20 kamers om te verhuren aan de prostituees op de Wallen. “Sommige mensen zeggen dat raameigenaren de prostitutie in stand houden, maar dat is niet zo.”

RLD2Vroeger had hij een eigen uitgeverij en kluste hij bij als fotograaf. Hij had zijn zaakjes goed voor elkaar en stond op het punt zijn zaak met dikke winst te verkopen. Toen kreeg hij een hartinfarct. Alles raakte hij kwijt; zijn klanten, zijn zaak en zijn pensioen. Via een vriend werd hem dit baantje aangeboden. Er was een pand met 20 ramen en dat had een eigenaar nodig. Achter elk raam zit een kleine ruimte met een bed en een wasbakje. Zijn maandsalaris ligt aan het aantal ramen die hij die maand heeft verhuurd. Als een vrouw een raam wil huren moet ze eerst een intakegesprek met hem houden. Dit gaat volgens een door de overheid samengestelde vragenlijst.

“Ik wist niet wat ik zag toen ik hier kwam. Eigenlijk is het net een soort dorp, iedereen kent elkaar. Ik behandel de dames zoals het hoort en kan gezellig met ze praten. Soms delen ze hun persoonlijke problemen, maar daar probeer ik me afzijdig van te houden. Ik wil niet alles weten, ik kan moeilijk van 20 meisjes aanhoren wat hun problemen zijn. Ik houd het wel zakelijk. Gezellig kletsen is oké, maar ik hoef niet direct de hele familie op me af te hebben.”

Raameigenaren houden de prostitutie niet in stand. De ramen waren er al, en de raameigenaren hebben ze netter gemaakt. We beschermen de meisjes en houden de boel in de gaten. De ramen zijn van mij, de meisjes niet. Als wij er niet waren geweest zaten ze in donkere zolderkamertjes zonder toezicht. Nu kan ik ze helpen. Ik ruik het wanneer een meisje in de problemen zit. Zo heb ik een keer een advocaat voor een meisje geregeld. Door mijn levenservaring weet ik wanneer een meisje gedwongen wordt. Als ze steeds blauwe plekken heeft en mank begint te lopen, dan stel ik voor samen naar de politie te gaan. Vaak stribbelt ze eerst tegen, maar van mij mag ze tot die tijd gewoon niet meer werken. De recherche komt hier regelmatig over de vloer om te vragen of ik nog wat heb gezien.”

“Het werkt goed om de meisjes door te sturen naar de politie, sindsdien zie ik ook veel minder pooiers. Alleen gaat het politiebureau op de Wallen verdwijnen wegens bezuinigingen. Schandalig vind ik dat. Soms zie ik hier dagen geen politie, tenzij er wordt gebeld over een relletje. ’S Nachts loopt hier van alles rond, de politie moet in de buurt blijven. Het zijn vooral de Engelsen die problemen veroorzaken. Ze zijn straalbezopen en veroorzaken overlast of houden zich niet aan de afspraken van de meisjes. Zij hebben wel een alarmknop in hun kamer, maar bellen eigenlijk altijd. Dat gaat veel sneller, die knop gaat nog via de satelliet. In principe kunnen ze ook gewoon een gil geven, letterlijk, omdat ik zo dichtbij zit. Nadat zij mij hebben gebeld, bel ik de politie. Het zou een stuk sneller gaan als de politie gewoon standaard in de buurt zou zijn.”

“Als prostituees besluiten te stoppen met werken, vind ik dat een goed idee. Ik denk dat ze allemaal liever een ander beroep zouden. Ik snap alleen ook waarom ze niet stoppen. Als ze stoppen vind ik dat ze er een leuke baan, goed salaris, een hypotheek en sociale voorzieningen voor terug moeten krijgen. Eigenlijk alles waar elke Nederlander recht op heeft. Dat krijgen ze nu niet. Nu worden ze gediscrimineerd en mogen ze soms niet eens een bankrekening open. Waarom zouden ze dan stoppen?”

Lees hier wat jij kunt doen.

8883645990_e0ae069c11_b5520836062_a2c5392370_bVersie 2GJPJohn doeEuropese vrouwen in de prostitutie